Hur fungerar betygssystemet?

Ändrad den Tue, 12 Dec 2023 vid 02:19 PM

allabrf.se har utvecklat ett index som består av sju viktiga parametrar: skuldsättning, avgiftsnivå, kassaflöde, hyresintäkter, drift- och underhållskostnader, räntekänslighet och skatteskyldighet ("äkta"/"oäkta"). Varje parameter rankas först individuellt baserat på gränsvärden, därefter läggs de samman i ett viktat index.

Högsta betyg (A++) innebär att bostadsrättsföreningen är synnerligen solid ur ett ekonomiskt perspektiv och en nära riskfri investering för spekulanter. Betyget har enbart utgivits till ca 1-2% av alla bostadsrättsföreningar i Sverige. Lägsta betyg (C) innebär att bostadsrättsföreningen kan ha ekonomiska problem, vilket kan resultera i högre månadsavgifter och/eller kapitaltillskott för bostadsrättsföreningens medlemmar.

Betygssystemet har testats och kalibrerats under 2015 för att vara så rättvisande som möjligt för Sveriges bostadsrättsföreningar. Betygsskalan är A++, A+, A, B och C där A++ är högsta och C är lägsta. För att ytterligare kvalitetssäkra systemet appliceras betyg endast på bostadsrättsföreningar där den underliggande datan har kontrollerats. Om en förening inte är betygsatt går det bra att köpa en BRF-analys så kommer vi att betygsätta föreningen inom 48 timmar.

Mer information och delbetyg på respektive nyckeltal erhålls genom att köpa en BRF-analys. Rapporten visar även medelvärden och  jämförelsedata över flera år. Dessutom innehåller den annan matnyttigt information som försäljningshistorik, mäklarhistorik och kontaktuppgifter till BRF-styrelsen.

Betygssystemet har kalibrerats under januari 2019.

Var artikeln till hjälp?

Toppen!

Tack för din feedback

Vi beklagar att det inte var till hjälp

Tack för din feedback

Berätta för oss hur vi kan förbättra den här artikeln!

Välj minst en av orsakerna
CAPTCHA-verifiering krävs.

Feddback skickat

Vi uppskattar din feedback och uppdaterar artikeln vid behov